Εδώ Γκουαντάναμο

Εδώ Γκουαντάναμο

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ψυχιατρική Κλινική

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΠ
Κοιν. : Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
- Τομεάρχες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας


Γίναμε δέκτες παραπόνων από συναδέλφους της Ψυχιατρικής κλινικής, σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Έπειτα από επιτόπια παρατήρηση, μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:
1. Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ράντζα στο διάδρομο της κλινικής. Συγκεκριμένα μετρήσαμε δέκα (10) και απ’ ότι μάθαμε είναι εκεί σε μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς εκεί είναι τριτοκοσμικές. Να επισημάνουμε πως σε καθημερινή βάση δηλώνεται η υπερπληρότητα της κλινικής αρμοδίως, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Πληροφορηθήκαμε πως το νοσοκομείο του Πύργου έχει ήδη προσλάβει Ψυχιάτρους και Νοσηλευτικό προσωπικό για την εκεί Ψυχιατρική κλινική, αλλά χρησιμοποιούνται σε άλλα τμήματα και η κλινική δεν ανοίγει. Η λειτουργία της Ψυχιατρικής του Πύργου θα έφερνε κάποιες ανάσες, όπως και η λειτουργία Ψυχιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν γίνει κάποιες ενέργειες με την εκεί Διευθύντρια. Η ραγδαία αύξηση περιστατικών που έχει συμβεί και που αναμένεται στο μέλλον (έτσι λένε οι έρευνες), δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και αντιθέτως θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.
2. Η πρόσφατη απόσυρση των Φυλάκων Ψυχιατρικής, μόνο ως επιβάρυνση, για την λειτουργία του τμήματος, μπορεί να εκληφθεί, γιατί είναι εύκολο να συμβεί κάποιο επεισόδιο βίας, όπως στο πρόσφατο παρελθόν που από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, και τότε πολλά μπορεί να συμβούν. Αν δεν λάβετε έγκαιρα μέτρα, θα φέρετε ακέραια την ευθύνη για ότι, πιθανόν, συμβεί στο μέλλον.
3. Οι Εισαγγελικές παραγγελίες, έχουν καταστεί πραγματική πληγή για την Ψυχιατρική. Θα έπρεπε να επανεξεταστεί το καθεστώς λειτουργίας τους γιατί με τον τρόπο που γίνονται, την επιβαρύνουν και δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην Ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
4. Η ουσιαστική ελάττωση του νοσηλευτικού προσωπικού έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων και γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, πράγμα που είναι απαράδεκτο.

Απ’ όλα τα προαναφερθέντα προκύπτει πως πρέπει να γίνουν έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας για να μην φτάσουμε στο σημείο, στο μέλλον, να προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. Άμεση ορθολογική κατανομή των περιστατικών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν.
2. Άμεση πρόσληψη έξι (6) τουλάχιστον Φυλάκων Ψυχιατρικής, για τις ανάγκες του τμήματος ή έστω να γίνει συνεργασία με την εταιρεία φύλαξης του νοσοκομείου. Οι φύλακες είναι απαραίτητοι όσο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Άμεση στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό ή έστω rotation με το προσωπικό των Ξενώνων.
4. Άμεση απόδοση των δέκα (10) ημερών άδειας μονάδων στην Ψυχιατρική, γιατί είναι κλειστό τμήμα. Αλλιώς εξηγείστε μας γιατί είναι απαραίτητο να κλειδώνεται η κεντρική πόρτα της κλινικής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν σας ενδιαφέρει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και η επιτυχία της, θα πρέπει να δοθεί λύση, άμεση και ουσιαστική.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις, είμαστε στην διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου