Εδώ Γκουαντάναμο

Εδώ Γκουαντάναμο

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η Υγεία σήμερα Νοσεί

Μέγιστη υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας είναι να παρέχει σε κάθε πολίτη τη σιγουριά ότι την κρίσιμη στιγμή για τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, το ασθενοφόρο, ο γιατρός, ο νοσηλευτής, η φαρμακευτική περίθαλψη, θα είναι άμεσα στη διάθεσή του.
Σήμερα, η υγεία των πολιτών βρίσκεται στο απόσπασμα. Αντί να γίνουν βήματα μπροστά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδεύει ολοταχώς προς τα πίσω, στην απαξίωση, στην εγκατάλειψη, στη διάλυση.
Όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον, ότι τα όποια επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και των υπουργών της, δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πλέον αφορά στο σύνολο των Ελλήνων. Τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού έχουν φτάσει σε τέτοιο ύψος (5 δις), ώστε η χώρα μας να δέχεται πλέον ταπεινωτικές παρεμβάσεις ξένων ‘παραγόντων’. Η μείωση των πόρων για την υγεία συνεχίζεται.
Οι προσλήψεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών, δεν καλύπτουν ούτε καν τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή την αναστολή λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων των Νοσοκομείων όπως τα χειρουργεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι λίστες αναμονής των πολιτών για εξετάσεις και εγχειρήσεις μεγαλώνουν διαρκώς. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μεταβιβάζεται σταθερά προς τον ιδιωτικό τομέα προς τον οποίο χορηγούνται αφειδώς άδειες, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν αναπτύσσονται. Η απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας οδηγεί σε σοβαρές δυσχέρειες και στην εκπαίδευση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.
Την ίδια εγκατάλειψη βιώνουν και οι ψυχικά ασθενείς οι οποίοι κυριολεκτικά σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο εξ αιτίας της εγκατάλειψης από την κυβέρνηση του μεγάλου προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η προάσπιση της υγείας του ελληνικού λαού ως κοινωνικού δικαιώματος, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του Σωματείου μας και η διατήρηση και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αποτελεί βασική επιδίωξη του.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της υπουργού υγείας .
Η εργατική νομοθεσία καταστρατηγείται, το ωράριο μητρότητας παραβιάζεται, άδειες δεν χορηγούνται, η οικογενειακή και προσωπική ζωή έχουν ξεχαστεί. Οι πιέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του νοσοκομείου μας, γίνονται όλο και περισσότερο επίμονες.
Οι εποχές δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η οικονομική κρίση άλλοθι για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, χρειάζεται στήριξη των εργαζόμενων και του εισοδήματός τους, όχι να εξαθλιώνονται.
Οι πολίτες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης που φέρει την υπογραφή της Ν.Δ. , και ελπίζουμε να μην συνυπογράψει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου