Εδώ Γκουαντάναμο

Εδώ Γκουαντάναμο

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση

.

Η υγεία από αγαθό έχει μεταβληθεί σε ζητούμενο. Υγεία που η πολιτεία πρέπει να προσφέρει και ο πολίτης να απολαμβάνει. Δυστυχώς όμως ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με την διαχρονική απαξίωση των υπηρεσιών υγείας, από τη μεριά της πολιτείας, την στιγμή μάλιστα που τις χρειάζεται.
Ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, που λειτουργεί επί της ουσίας μόνο ένα νοσοκομείο. Το ΠΓΝΠ στο Ρίον.
Κύρια ευθύνη φέρει ο ακαταλληλότερος μέντορας της επικοινωνίας πρώην υπουργός Υγείας κος Αβραμόπουλος μαζί με τους υφυπουργούς κο Σαλμά και κο Παπαγεωργίου καο που δυστυχώς συνεχίζει στην ίδια λογική και η μεντόρισσα της καθυστέρησης κα Ξενογιαννακοπούλου.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
· Το Νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε εξαιτίας ρουσφετολογικών μετακινήσεων με μικροκομματική λογική από το νοσοκομείο μας προς τις περιφερειακές δομές υγείας. Έφυγαν 217 νοσηλεύτριες την τελευταία τριετία σε σύνολο 650 υπηρετούντων, με συνέπεια τα νοσηλευτικά τμήματα να υπολειτουργούν, να οφείλονται 22500 repo και κανονικές άδειες του 2008, 2009, 2010. Το τραγικό της ιστορίας είναι πως το νοσοκομείο ζητάει να επιστρέψουν οι νοσηλεύτριες που έχει λήξει η απόσπασή τους και αυτές ΔΕΝ επιστρέφουν (μέχρι και στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος έχει διατεθεί νοσηλευτής για γραμματειακή υποστήριξη).
· Ανύπαρκτες Διοικήσεις λειτούργησαν με σκοπό την υποβάθμιση του ΕΣΥ συνολικά και του Ρίου ειδικότερα.
· Ενισχύθηκαν οι ιδιώτες αναπτύσσοντας την πενταετία που πέρασε Ιδιωτικό Νοσοκομείο, Κέντρο Αποκατάστασης, Ιδιωτικές μονάδες Διάγνωσης (αξονικός, μαγνητικός τομογράφος). Δηλαδή το οικονομικό φιλέτο της υγείας.
· Προσλήψεις που λάβαμε ως υποσχέσεις από τους κο Κακλαμάνη και κο Αβραμόπουλο, έμειναν μόνο στα λόγια. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΥΚΑ, δεν θα ακολουθήσει την ίδια λογική.
· Αναπτύχθηκαν από ΔΩΡΕΕΣ δύο τμήματα του νοσοκομείου, ΜΕΘ παίδων και Κέντρο Αποκατάστασης. Το ένα υπολειτουργεί με κίνδυνο να αναστείλει την λειτουργία του και το άλλο αναμένονται οι προσλήψεις για να ξεκινήσει την λειτουργία του. Τα χρήματα των ιδιωτών πιάσανε τόπο;
· Οι πολίτες προκειμένου να διαγνωστούν περιμένουν με τις ώρες στα ΤΕΠ και όταν εισαχθούν στο νοσοκομείο βρίσκουν στην καλύτερη περίπτωση ΡΑΝΤΖΟ αναξιοπρεπούς νοσηλείας στο διάδρομο και στα χωλ αναμονής.
· Αναμονή μιας απλής εξέτασης ----- εξάμηνο.
. Αναμονή μιας απλής χειρουργικής επέμβασης ------ χρόνος και βάλε.
· Οικονομικό έλλειμμα κατά προσέγγιση 124.000.000 €.
· Δύο νοσοκομεία ένας λογαριασμός.
· Καταπόνηση εργαζομένων και μηχανημάτων λόγω συνεχούς 24ωρης λειτουργίας για όλη την Δυτική Ελλάδα. Συχνές καθυστερήσεις στον αξονικό και στον μαγνητικό τομογράφο με ότι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα:
ü Το 2004 έγιναν 14700 εξετάσεις.
ü Το 2005 έγιναν 21607 εξετάσεις (ήρθε νέο μηχάνημα, ίδιο με το γνωστό της Βέροιας).
ü Το 2006 έγιναν 23634 εξετάσεις.
ü Το 2007 έγιναν 26619 εξετάσεις.
ü Το 2008 έγιναν 32200 εξετάσεις (έγινε συστέγαση με το ΓΝ «ο ¨αγιος Ανδρέας).
ü Το 2009 έγιναν 35768 εξετάσεις.
ü Να σημειώσουμε ότι το 2009 έφερε και ο Αγ. Ανδρέας τον αξονικό του στο Ρίον, ο οποίος όμως είναι παλαιότερος και πιο αργός. Τα νούμερα των εξετάσεων είναι αποκλειστικά από το Ρίον γιατί από τν Αγ. Ανδρέα δεν έχουμε στοιχεία.
ü Το προσωπικό του αξονικού τομογράφου ήταν 12 άτομα το 2000 και εξακολουθεί και παραμένει 12 άτομα το 2010, σε 24ωρη βάρδια για να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερους. Τους οφείλονται 160 repo και άδειες από το 2008 έως σήμερα.
ü Ο μαγνητικός τομογράφος κάνει 5000-6000 εξετάσεις τον χρόνο, περίπου γιατί δουλεύει πολύ πιο αργά.
Συγκριτικά στο Ρίον σήμερα βγαίνει 2πλάσιος όγκος εξετάσεων και νοσηλείας από τον Ευαγγελισμό, δουλεύοντας με το ήμισυ προσωπικό από αυτό του Ευαγγελισμού.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αφόρητη από την συνεχιζόμενη επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί Ιατροί και την συνεχιζόμενη στάση εργασίας του Νοσηλευτικού προσωπικού των Χειρουργείων.
Συμπερασματικά για να καταλάβετε το πνεύμα του τι συμβαίνει, εμείς σαν Σωματείο ευχόμαστε στους συμπολίτες μας (κυρίως Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας), να ΜΗΝ χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μας, πράγμα που δεν τόχουμε ξαναπεί ποτέ.

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί το ΥΥΚΑ να αποφασίσει να τις εφαρμόσει.
· Προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα Νοσηλευτικού.
· Αποσυμφόρηση του ΠΓΝΠ με ουσιαστική λειτουργία των Νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας, Αιγίου, Αγρινίου και Μεσολογγίου.
· Άμεση λειτουργία του ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας», σαν γενικό νοσοκομείο.
· Άμεση αγορά νέου αξονικού τομογράφου, σύγχρονου και λειτουργικού μαζί με την πρόσληψη τουλάχιστον 3 ακόμη χειριστών.
· Ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην περιοχή μας.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου